Wat is collageen en waar is het goed voor?

Wat is collageen en waar is het goed voor?

Collageen. Het lijkt wel dé beautytrend van 2020. Je ziet het terug in elk magazine en BN'ers lijken niet meer zonder hun potje collageen of collageensupplement te kunnen. In dit artikel leggen we je haarfijn uit wat collageen precies is en waarom de hele beautywereld hierdoor gefascineerd is.

Reading Wat is collageen en waar is het goed voor? 5 minutes Next Van zomer naar herfst: Wat verandert er voor je huid?
Auteur: Michelle Man

Collageen is een belangrijk eiwit dat van nature in de huid aanwezig is en deel uitmaakt van ons bindweefsel. Collageen komt van het Griekse woord 'kolla', dat ´samenbinden´ of ´lijm´ betekent. Het houdt de organen en weefsels op hun plek waaronder je botten en pezen maar ook haren, nagels en… de huid!

Naast het ‘lijmen’, zorgt collageen ervoor dat de huid stevig en elastisch blijft. We zien dat aan een stralende en ‘volle’ huid zonder verslappingen en rimpels.

Je huid maakt collageen zelf aan, maar naarmate je ouder wordt vermindert deze productie. De verminderde aanmaak van collageen plus de kwaliteit van collageen die achteruit gaat heeft een dunne, droge huid en rimpels tot gevolg. En we willen je niet ontmoedigen, maar dat huidverouderingsproces start al vanaf 25 jaar… Tijd om daar wat aan te doen!

Gelukkig zijn er genoeg manieren om jouw collageenaanmaak op pijl te houden die we hier met je delen:

 

Voeding

Je zult van ons nog vaker te horen krijgen dat voeding en een gezonde lifestyle super belangrijk zijn om jouw droomhuid te realiseren. De buitenkant is namelijk niet los te zien van de binnenkant. Met een gebalanceerd voedingspatroon op basis van goede vetten en eiwitten, vezels, fruit en groenten zit je qua collageen goed. Specifiek kun je hierbij denken aan wit vlees, quinoa, zalm, bonen, linzen, noten, bladgroenten, bessen en citrusvruchten.

Suikerhoudende voedingsmiddelen, frisdrank en alcohol breken je collageengehalte juist weer af. Probeer inname van deze voedingsmiddelen dus zoveel mogelijk te beperken!

 

Supplementen

Verder is het slikken van een collageensupplement een mooie ondersteuning voor huid en lichaam. Wanneer je overweegt supplementen te gaan gebruiken (wij adviseren vanaf 25+ jaar), ga dan voor kwaliteit. Waar je op moet letten bij het maken van de juiste keuze:

 

1. Ga voor viscollageen

Collageen wordt gewonnen uit rund, vis of algen. Ons advies is om rund zoveel mogelijk te vermijden, omdat dit ontstekingen kan bevorderen. Viscollageen is het meest identiek aan het collageen van de mens maar let op dat het product wel gehydrolyseerd viscollageen bevat. Deze variant wordt door het menselijk lichaam het best opgenomen. Ben je vegan? Kies dan voor een hoogwaardige algenolie.

 

2. Kies de juiste hoeveelheden

Collageensupplementen worden vaak in poedervorm aangeboden. Dat is een goed teken, want er zijn daardoor minder hulpstoffen toegevoegd dan aan een capsule of pil. De tabel met ingrediënten op de achterkant van het product kun je bestuderen om erachter te komen wat je nu daadwerkelijk inneemt. En believe us: etiketten lezen is een vak apart!

 Voor het verminderen van rimpels is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen 2,5 tot 5 gram per dag. Naast collageen is (onder andere) vitamine C erg belangrijk om de opname van collageen te bevorderen.

 

Wist je dat?

… Madesalon sinds kort ook supplementen aanbiedt? Wij geloven in een aanpak van zowel binnenuit als buitenaf om huidproblemen op te lossen. Zo bestaat onze ‘Cell Elixer´ naast gehydroliseerd viscollageen uit een blend van maar liefst 27 krachtige ingrediënten waaronder antioxidanten, hyaluronzuur en de belangrijkste vitaminen en mineralen waardoor huid en lichaam dagelijks het beste tot zich krijgen.

We helpen je dan ook graag bij de keuze voor de juiste supplementen die passen bij de specifieke behoefte van jouw huid!

 

Collageen smeren

Wanneer je na het lezen van dit artikel gelijk besluit een potje collageen crème te scoren, let op! In collageen crèmes worden namelijk meestal collageen peptiden (´bestanddelen van..´) gebruikt. Effect is zeker haalbaar, maar in afgezwakte vorm. Als alternatief of aanvulling hierop kun je daarom skincare producten gebruiken met ingrediënten die de celdeling versnellen, zoals retinol (vitamine A) of vitamine C. Maar ook hier geldt: laat je altijd adviseren door een specialist om te kijken wat het beste bij jou past.

De beste antihuidverouderingscrème is overigens een goede SPF-zonbescherming. De zon is namelijk hoofdverantwoordelijk voor de collageenafbraak in de huid.

 

Behandelingen

Met bepaalde huidverbeterende behandelingen zijn we in staat de collageenproductie te verhogen door je natuurlijke processen extra te stimuleren of ‘wakker te maken’. Bij Madesalon bieden wij bijvoorbeeld de bindweefselmassage en de collagen boost treatment aan. Of kies voor onze microneedling hydrating antioxidant booster waarmee antioxidanten en hyaluronzuur tot diep in de huid worden opgenomen.

 

Conclusie

We kunnen wel vaststellen dat collageen een onmisbaar bestanddeel is van de huid. Het is dé bouwsteen voor de huid en zorgt voor volume en stevigheid.

De productie van collageen neemt af doordat we simpelweg ouder worden. Maar ook externe factoren zoals de zon, gezichtsexpressie en voeding vormen rimpels en verslapping van de huid. Om dit proces te vertragen is het goed om je skincareroutine uit te breiden met krachtige ingrediënten, je voeding eens onder de loep te nemen, wellicht collageensupplementen toe te voegen en je huid af en toe een boost te gunnen zoals een bindweefselmassagekuur!

Tot de volgende keer!
-xoxo-

Michelle