Madelon bij RTL Boulevard over de chemische peeling: Wat is het eigenlijk?
Auteur: Michelle Man
Dode huidcellen
Voor het creëren van een mooie, egale huid die straalt is het verwijderen van dode huidcellen heel belangrijk. In de branche noemen we dit met een chique woord: exfoliëren. Dat kan je doen door middel van een (korrel) scrub maar in dit artikel hebben we het over exfoliëren met behulp van zogenoemde zuren.
Dagelijks verliest de huid zo’n 30.000 dode huidcellen. Gelukkig maar dat we dit met het blote oog niet zien! Van binnenuit gezien is de huid zich continue aan het vernieuwen. In de diepere huidlagen worden nieuwe, vitale cellen gevormd die om de zoveel dagen steeds verder naar boven voortbewegen. In elke laag vervullen de cellen vervolgens een specifieke functie.
Het creëren van nieuwe, gezonde cellen helpt onder andere bij een goede vochthuishouding en aanmaak van collageen en elastine wat weer resulteert in een gezond uitziende huid.
Helaas verloopt het proces van celvernieuwing een stuk trager naarmate we ouder worden. De huid wordt minder geprikkeld en begint als het ware lui te worden. Een mooie vergelijking is dan ook het effect van sporten op je lichaam. Pas wanneer we onze spieren gaan trainen krijgen we namelijk een strak lichaam. Met de huid werkt het net zo! Het is belangrijk om de huid regelmatig te blijven prikkelen en wakker te schudden om haar vervolgens zelf in actie te laten komen. Dit kunnen we bereiken met bepaalde ingrediënten, waaronder het gebruik van zuren in chemische peelings.
Wat is een peeling?
De naam ‘chemische peeling’ klinkt al meteen heel erg heftig. Goed om te weten is dat de vloeistof die we gebruiken, in tegenstelling tot de naam, niet (!) chemisch is. Wat er gebeurt is dat de vloeistof, de zuren, een chemische reactie aanwakkeren wanneer ze in contact komen met de huid. Doordat we bij een peeling lager gaan in pH-waarde dan de huid zelf, creëer je een soort schrikreactie. De peeling zorgt dat dode cellen van de bovenste huidlaag loslaten. De huid gaat zich vervolgens versnelt vernieuwen. Uiteindelijk uit zich dit in een gezonde, fris uitziende huid.
Een peeling bevat hogere concentraties aan zuren dan een exfoliërend product die je misschien al thuis gebruikt. Met de peelings bij Madesalon zijn we dus in staat een beter resultaat te behalen. Tijdens een peeling wordt gewerkt met fruitzuren (AHA en BHA zuren). Voorbeelden hiervan zijn glycolzuur, melkzuur en salicylzuur. Ieder fruitzuur heeft zijn eigen werking en eigenschappen. Het is dus belangrijk de type peeling op jouw specifieke hudindicatie af te laten stemmen door een specialist.
Is een peeling geschikt voor mij?
Een peeling is in principe geschikt voor vrijwel ieder huidtype als boost behandeling. Maar het kan ook specifiek worden ingezet bij de behandeling van grove poriën, pigmentvlekken, zonschade, rimpels, een verslapte huid, acne en acnelittekens. Houd er rekening mee dat de huid na een peeling bij Madesalon wel wat gevoeliger kan zijn dan normaal en er mogelijk bijwerkingen optreden. Het type zuur en jouw huid bepalen in hoeverre een peeling bijwerkingen heeft. Voorbeelden van bijwerkingen kunnen zijn: roodheid, droogheid en mogelijk wat vervelling.
Voor elke peeling geldt dat de huid na de behandeling gevoeliger is voor uv-straling. Het gebruik van een zonnebrandcrème is dus extra belangrijk!
Samengevat
Soms heeft de huid net wat meer nodig om onzuiverheden, fijne lijntjes of een doffe huid aan te pakken. Een peeling is dan een mooie techniek waarbij oude oppervlakkige huidcellen verwijderd worden en nieuwe huidcellen sneller aan de oppervlakte komen. Door het versnellen van dit celvernieuwingsproces gaat de huid er weer fris uitzien. Wanneer je vaker achter elkaar een peeling ondergaat, kunnen huidproblemen verholpen worden. Je huid zal zichtbaar verbeteren!
Bekijk het fragment op Videoland (aflevering 309 van RTL Boulevard).
Tot de volgende keer!
-xoxo-
Michelle
P.S. Heb je vragen over peelings of over je huid? Neem dan gerust contact met ons op of plan een intake.